PROJECTEn

watervogels

Vreemde vogel

schaken en kunst

koningskroon, schaakkrokodil, schaaktafel

Kunstkijkdoos

amnesty

WATERVOGELS

Het ‘kunstproject watervogels’ in het plassengebied van Reeuwijk waar een grote groep kunstenaars uit de regio aan deelnam, inspireerde me tot het maken van een watervogelbed.

Het bestond uit dertien onderling verbonden platen van polyester versterkt met glasvezels, drijvend gemaakt door het inbouwen van een rand poly-urethaanschuim en beschilderd met polyesterverf.

Het bed was direct in trek bij de watervogels. Een nadeel was echter dat de platen door de algen in het water heel snel vuil werden.
De platen worden nu gebruikt als weerbestendige tuinschilderijen.

VREEMDE VOGEl

Vreemde vogel, ca 150 cm, diverse materialen, 2009b001

Een van de vele thema’s die we bij de jaarlijkse Vijfhoekkunstroute in Haarlem gebruikten was een zogenaamde vreemde vogel.
Dit was de mijne.


SCHAKEN EN KUNST

  1. serie schaken:voetbalkoningen3, 70×70 cm, olie/linnen, 1997s006
  2. Loopkoningen, 70×70 cm, olie/linnen, 1997s004
  3. Sumokoningen, 70×70 cm, olie/linnen, 1997s002
  4. Tenniskoningen, 70×70 cm, olie/linnen, 1997s001

Schaken en Kunst
Naar aanleiding van het honderdvijftigjarig bestaan van de schaakvereniging Messemaker uit Gouda werkte ik in 1997 samen met drie jongeren van een jaar of twaalf uit Bodegraven aan een kunstproject met als titel Schaken en Kunst.
Ik begeleidde de jongeren, Anne Ranke, Dennis Morsink en Rene Tuithof bij het verwerkelijken van hun idee over de combinatie Schaken en Kunst.

In die tijd was er een belangrijk tennisgame tussen de rivalen Pete Sampras en Boris Becker waarbij de mannen na afloop elkaar omhelsden. Het raakte me dat twee van die tenniskoningen zo hun vriendschap toonden dat ik ze tot schaakkoningen kroonde en hun een plaats gaf op het schaakbord van Messemaker.
Na de tennisschaakkoningen volgden hardlopers, sumoworstelaars en voetballers in hun lijfelijk contact.

We exposeerden met zijn vieren in Museum Catharinagasthuis in Gouda en tijdens een Internationaal Schaaktoernooi in het Zuiderpershuis te Antwerpen.

Kunstkijkdoos

Deelnemers Kunstkijkdoos

In 1996 hielp ik een aantal Bodegraafse jongeren in de Werkplaats van het Evertshuis bij het maken van hun eigen kunstwerk. Gezamenlijk hebben we een levensgrote kunstkijkdoos gemaakt waarin we de kunstwerken hebben geƫxposeerd tijdens de Bodegraafse najaarsmarkt.
De kunstkijkdoos is na de expositie geveild en door de koper ter beschikking gesteld van een tehuis voor verstandelijke beperkten en ingericht als snoezelruimte, bedoeld als zintuigprikkelbevordering.
De opbrengst is ter beschikking gesteld voor een jongerenproject van de gemeente Bodegraven.


AMNESTY

  1. Vrijheid1, 80 x80 cm, olie/doek, 1995s005
  2. Vrijheid2, 80x 80 cm, olie/doek, 1995s006
  3. Samen op pad, 50 x 60 cm, olie/linnen, 1995s007
  4. Hallo, 70x 70 cm, olie/linnen, 1995s008

Een manifestatie van Amnesty International waar ik aan deelnam was een inspiratiebron voor deze vier schilderijen.

NAAR BEELDENOVERZICHT

NAAR SCHILDERIJENOVERZICHT