schaken en kunst

Schaken en Kunst
Naar aanleiding van het honderdvijftigjarig bestaan van de schaakvereniging Messemaker uit Gouda werkte ik in 1997 ik samen met drie jongeren van een jaar of twaalf uit Bodegravenaan een kunstproject met als title Schaken en Kunst.
Ik begeleidde de jongeren, Anne Ranke, Dennis Morsink en Rene Tuithof bij het verwerkelijken van hun idee over de combinatie Schaken en Kunst.

In die tijd was er een belangrijk tennisgame tussen de rivalen Pete Sampras en Boris Becker waarbij de mannen na afloop elkaar omhelsden. Het raakte me zo dat twee van die tenniskoningen zo hun vriendschap toonden dat ik ze tot schaakkoningen kroonde en hun een plaats gaf op het schaakbord van Messemaker.
Na de tennisschaakkoningen volgden hardlopers, suomoworstelaars en voetballers in hun lijfelijk contact.

We exposeerden met zijn vieren in Museum Catharinagasthuis in Gouda en tijdens een Internationaal Schaaktoernooi in het Zuiderpershuis te Antwerpen